Arbete/ Utbildning!
Arbete:
Ja, mitt arbete nuförtiden är en liten återspegling av mitt barndomsintresse. Från ca 9 års ålder har jag varit mer eller mindre tågintresserad. Numera jobbar jag i närheten av Stockholm Central på Tågtrafikledningen i Stockholm som FJÄRRTÅGKLARERARE. Jag ansvarar för säkerheten på järnvägens tågspår i Mälardalsområdet. Dirigerar tågtrafiken genom att i första hand manövrera växlar och signaler. Vid oregelmässigheter dirigeras tågtrafiken genom medgivanden, enligt säkerhetsförordningen (SÄO), som jag ger till tågen. Förutom den rena säkerhetsövervakningen för tåg, arbeten och specialfärder fattar jag i samråd med trafikutövarna beslut om nödvändiga förseningar och vissa spårändringar. Allt för att tågtrafiken ska flyta säkert och totalt sett så smidigt som möjligt.
   Som hjälpmedel har jag en mängd monitorer och en hel vägg med storbildsskärmar visandes samtliga tågspår som tågtrafikledningen handhar och övervakar. Utöver detta arbetar vi flitigt med papper och penna. Med hjälp av ett grafikskt upplägg, en grafisk tidtabell, kan tågmöten och förbigångar förplaneras. Detta är oerhört viktigt eftersom vissa mötesplatser omöjliggör möten med två långa tåg. Ett felplanerat godstågsmöte kan mycket väl leda till totalstopp och stora förseningar under en längre tid. Flertalet plattformsskyltar och informationstavlor sköts också från tågtrafikledningen. Dessa sköts av trafikinformatörerna, (min tidigare yrkesroll), och under vissa lågtrafikerade timmar, (helgnätterna), av oss tågklarerare.
 
Tidigare har jag tjänstgjort inom SJ som biljettförsäljare samt på SJ säljstöd. Ytterligare arbetslivserfarenhet finns bland annat hämtad från OBS-stormarknad i Rotebro mellan åren 1990 och 1996.

Min utbildning:
Grundskolan gick jag i Rotebro, 20 km norr om Stockholm.
På gymnasiet gick jag 4-årig teknisk linje, (maskinteknisk gren). 3 år gick jag på Vasa gymnasium (Odenplan) och sista året på Åsö gymnasium (Medborgarplatsen/Skanstull).

En extra hälsning till den underbara klassen T1b/T2b från gamla tiden på Vasa gymnasium!


Gästbok

nästa sida Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

Valet är ditt...

Åter startsidan


Senast uppdaterad: 2000-05-22 av Lars Ålander.
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem):lamal@algonet.se

sedan 13/7-97.

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)